Detalj sa utakmice Partizan - Zvezda (©MN Press)
Detalj sa utakmice Partizan - Zvezda (©MN Press)

San o triploj kruni može da postane realnost! Partizan preživeo dramu i poslao Zvezdu na letnji odmor

Vreme čitanja: 5min | uto. 04.04.23. | 20:46

Crno-beli slavili u majstorici četvrtfinalne serije posle veoma uzbudljivih pet setova - 3:2

San o triploj kruni Partizana i dalje može da postane realnost... Pre šest dana osvajači Kupa i Superkupa bili su pred eliminacijom, izgubili su ubedljivo od Zvezde na domaćem terenu i to je bio treći poraz u večitim derbijima u sezoni. Prema rečima trenera Janića bili su u kanalu i jednom nogom u grobu. Raspoloženje se malo popravilo posle pobede na Banjici u subotu za izjednačenje u četvrtfinalnoj seriji, a nakon večerašnjeg trijumfa crno-beli imaju mnogo razloga za osmeh i zadovoljstvo!

U utakmici koja je proglašena za meč dosadašnjeg dela sezone momci u crno-belom pokazali da znaju da igraju kad su pod moranjem, zaustavili su sve nalete večitog rivala i rezervisali mesto u polufinalu posle pet veoma uzbudljivih setova - 3:2 (26:24, 23:25, 25:21, 19:25, 15:7).

Izabrane vesti

Partizan misiju nastavlja protiv Radničkog koji je u majstorici dobio Mladi radnik, a Crvena zvezda već može fokus da prebaci ka sledećoj sezoni. Crveno-beli su ligaški deo završili na šestoj poziciji, popravili su igru u plej-ofu i povećali ambicije, ali im je na put stala ipak kvalitetnija ekipa.

I ovog puta je kao i na prethodnom obračunu najefikasniji bio kapiten Partizan Milija Mrdak sa 22 poena. Luka Tadić je bio odličan protiv bivšeg kluba sa 18, a džoker iz rukava Aleksa Mandić se zaustavio na 16. Iskusni Novica Bjelica je ponovo dao ogroman doprinos sa 13 poena. U ekipi Crvene zvezde najbolji je bio Milan Pepić sa 16 poena, iako nije startovao u postavi. Stefan Skakić skupio je 12, a Okolić deset.

Pred početak duela se znalo da bi i za jedne i za druge bio neuspeh da ispadnu u četvrtfinalu plej-ofa. Mada, malo više je to moglo da se kaže za Partizan, jer je to tim koji je osvojio već dva trofeja i mnogi su ga videli kao glavnog kandidata za rušenje višegodišnje vladavine Vojvodine. Osetilo se od prvog poena da je veći prtisak na crno-belima. Zvezda je opuštenije ušla u utakmicu, delovala je mirnije i koncentrisanije. Na drugoj strani Janićevi momci su bili nervozniji, ređali su greške na servisu (osam u prvom setu) i tako pomagali rivalu da čuva vođstvo. Do same završnice crveno-beli su vodili glavnu reč na terenu - od 2:1 pa do 22:21 prednost je bila na njihovoj strani. U dva navrata su imali i plus pet, ali ni to nije bilo dovoljno da se dobije poljuljani Partizan. U samom finišu je proradio crno-beli blok i zahvaljujući njemu se situacija u potpunosti promenila. Mrdak, Petrović, pa Tadić - vratili su ekipu iz ponora i doneli prvi set na razliku - 26:24. Jedan od najboljih poteza na kraju prvog seta bio je blok jedan na jedan Tadića na Nikoliću. Bio je to poen koji je u velikoj meri podigao samopouzdanje Partizana...

Kapiten Milija Mrdak je nešto slabije počeo utakmicu, ali je u drugom delu prvog perioda bio na očekivanom nivou. U istom ritmu je nastavio i u drugom činu. Posle izgubljenog prvog seta u Zvezdi je moralo nešto da se menja... Matijašević je na klupi ostavio mladog korektora Nikolića, uveo je iskusnog Pepića. Posle nekoliko poena je iz igre izvadio dizača Hose Karaska, a šansu dao Strahniji Kljajiću. Crno-beli su bili u naletu, protivnik je jurio rezultat. Vodili su domaći 13:9, pa 14:10. Gosti su bili uporni i uspeli su da stignu - 18:18. Od tog trenutka zaigrali su Janićevi momci još bolje. Kapur je leteo po terenu, Mrdak zakucavao, a Batak pored organizacije napada, pokazao i odlično blokersko umeće (22:19). Međutim, nije dao Okolić da tako lako dođu do duplog vođstva. Reprezentativac Srbije je vezao tri direktna poena iz bloka i preokrenuo stanje na semaforu i terenu. Ostavio je protivnike u šoku, a svom timu dao krila za izjednačenje - 25:23.

Znali su svi u hali koliko je značajan treći set... Pobednik bi bio na pragu polufinala, a poraženi blizu eliminacije. Zvezda je posle poena Pepića povela 8:7, a Janić je odmah zatražio tajm-aut. Iako je bilo samo jedan razlike, imao je šta da kaže svojim izabranicima. Vratili su se sigurniji na teren, Mandić i Tadić su prošli bitne lopte u napadu, a Batak i Bjelica postavili sjajne blokove. Tri poena je stekao Partizan i čuvao do završnice. Baš kad se lomio treći period ponovila se situacija iz prvog seta kada je Tadić jedan na jedan izblokirao Nikolića. Ništa značajno Zvezda u finišu nije uspela da promeni, čak je servis greškama pogurala protivnika ka vođstvu 2:1 u setovima (25:21).

(MN Press)(MN Press)

Iako je Partizan bio u mnogo boljem položaju, crveno-beli i dalje nisu odustajali. S obzirom na to da su dva puta ove sezone slavili u Masteru, znali su da imaju šanse i večeras. Nisu želeli tek tako da završe sezonu, priželjkivali su makar peti set... I dobili su ga.

A u taj-brejku sve ono najlepše što odbojka nudi. Nemoguće odbrane, snažni servisi, ubojiti napadi... Naravno, bilo je i grešaka. Emocija su pljuštale na sve strane, teško se preživljavao svaki poen. Eksplodirali su crno-beli kad su poveli 8:5, da bi već u narednom napadu Mandićeva lopta zakačila mrežu i pala u protivničko polje za plus četiri. Nije prošlo mnogo kada je isti igrač odservirao as za 14:7. Cela hala je bila na nogama... A onda je ponovio još jedan za kraj!

ČETVRTFINALE PLEJ-OFA SUPERLIGE ZA ODBOJKAŠE (DRUGI MEČEVI)

Subota

Spartak Subotica - Ribnica 3:0 (25:17, 25:23, 25:19), prvi meč 3:0

Mladi radnik - Radnički 3:1 (13:25, 25:18, 25:19, 25:17), prvi meč 0:3

Crvena zvezda - Partizan 1:3 (25:22, 31:29, 28:30, 25:21), prvi meč 3:0

Takovo - Vojvodina 0:3 (16:25, 15:25, 20:25), prvi meč 0:3

TREĆI MEČEVI

Utorak

Partizan - Crvena zvezda 3:2 (26:24, 23:25, 25:21, 19:25, 15:7)

Radnički - Mladi radnik 3:0 (26:24, 25:22, 25:18)

POLUFINALE

Vojvodina - Spartak

Partizan - Radnički

***četvrtfinalna i polufinalna serija se igraju do dve pobede, a u finalu će do trofeja stići ekipa koja prva ostvari tri trijumfa


tagovi

OK Crvena ZvezdaOK PartizanSuperliga Srbije u odbojciBojan JanićNikola Matijašević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara